Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Devlet başkanı Dubai’deki Dünya İklim Zirvesi’nde konuştu

Devlet başkanı Dubai’deki Dünya İklim Zirvesi’nde konuştu
02.12.2023
A+
A-

 

 

 

Olaylar

Uluslararası topluluk

Devlet başkanı Dubai’deki Dünya İklim Zirvesi’nde konuştu

2023

Dubai, BAE

 

 

 

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Dubai’de BM İklim Değişikliği Konferansı kapsamında düzenlenen Dünya İklim Zirvesi’nde konuşma yaptı.

 

 

 

Kazakistan Cumhurbaşkanı konuşmasında, bugün dünya nüfusunun yarısının iklim değişikliğine büyük ölçüde bağımlı bölgelerde yaşadığını vurguladı.

 

 

 

– Gelişmekte olan küçük ada devletleri, denize kıyısı olmayan gelişmekte olan ülkeler ve en az gelişmiş ülkeler en fazla risk altındadır. Kalıcı jeopolitik istikrarsızlık ve enerji güvensizliğinin de iklim gündemine odaklanmayı zorlaştırdığını söyledi.

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev, BM’nin gelecek nesiller için çevreyi korumaya yönelik somut adımlar atılması çağrısını destekleyerek, Kazakistan’ın 2060 yılına kadar Paris Anlaşmasını onaylayan ve Karbon Nötrlüğü Stratejisini benimseyen bölgedeki ilk ülke olduğunu vurguladı.

 

 

 

Ona göre, Kazakistan’da kabul edilen Çevre Kanunu, yeşil teknolojilerin ulusal ekonominin hemen her sektöründe kapsamlı bir şekilde uyarlanmasına katkıda bulunacaktır.

– Ülkemiz rüzgar ve güneş enerjisinin geliştirilmesi ve “yeşil” hidrojen üretimi açısından muazzam bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyeli ortaya çıkarmak için ortaklarımızla yakın işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz. Dünya arzının %43’ünü oluşturan önde gelen bir uranyum ihracatçısı olarak, küresel ölçekte karbonsuz elektrik üretiminde kritik bir rol oynuyoruz” dedi.

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev’e göre önümüzdeki yıllarda, dünya karbonsuzlaştıkça nadir toprak elementleri de dahil olmak üzere temel mineraller vazgeçilmez hale gelecek. Bu bağlamda Cumhurbaşkanı, Kazakistan’ın geçiş döneminde bu tür minerallerin ana tedarikçisi olmaya hazır olduğunu duyurdu.

Ayrıca ülkemizin özel “yeşil” girişimleri aktif olarak desteklediğini ve plastik atıklardan kurtulmak için projeler üzerinde çalışan ve çevre korumasına katkıda bulunan Yurtiçi Ambalaj Derneği örneğini belirtti.

Devlet başkanı, metan emisyonlarını azaltmanın küresel ısınma hızını yavaşlatmanın en hızlı yolu olduğunu hatırlattı. Bu bağlamda Kazakistan’ın Metan Emisyonlarını Azaltmaya Yönelik Küresel Taahhüt’e katılma kararını duyurdu.

 

 

 

Ayrıca Cumhurbaşkanı, Kazakistan’ın bölgemizdeki ülkelerdeki büyük ölçekli kömür sorununu ülkemizde Adil Enerji Geçişi için Ortaklığın uygulanması yoluyla çözme arzusu hakkında bilgi verdi ve dost ve ortaklara bu konuda Kazakistan’ı destekleme çağrısında bulundu.

“Daha geniş anlamda, uluslararası toplumun iklim finansmanını artırma konusundaki kararlılığını artıracağını umuyoruz. Ancak finansman yalnızca ilk engeldir. Küresel sıcaklık artışını 2050 yılına kadar 1,5 derece ile başarılı bir şekilde sınırlasak bile Orta Asya ülkeleri hâlâ 2,5 dereceye varan sıcaklık artışıyla karşı karşıya kalacak. Devlet Başkanı, bunun su kıtlığına, aşırı sıcağa, çölleşmeye ve aşırı hidrolojik olaylara yol açacağını söylüyor.

 

 

 

Bu bağlamda Kassym-Jomart Tokayev, uluslararası topluma, dünyanın dördüncü büyük iç su kütlesi olan Aral Gölü’nü Kurtarma Uluslararası Fonu’nu desteklemek için daha fazla fon ayırma çağrısında bulundu.

 

 

 

 

– Kazakistan önümüzdeki yıl Fonun başkanlığını üstlenecek ve tüm ortakları bu sorunun çözümüne dahil etmeyi umuyor. Ayrıca, BM Genel Kurulu’nun bir sonraki oturumunun oturum aralarında ilk tematik “Tek Su” Zirvesi’ne Fransa ile birlikte eş başkanlık yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu hafta gerçekleştirilen COP 28’in başarılı sonuçlarına dayanarak, katılımcı ülkeleri Haziran 2024’teki Astana Uluslararası Forumu’na davet ediyorum. Forum, COP 29’dan önce iklimle ilgili acil konulara ilişkin sürekli odaklanmış işbirliği için bir diyalog platformu olarak hizmet edebilir. Orta Asya’da iklim eylemine ivme kazandırmak için ayrıca 2026’da Kazakistan’da Bölgesel İklim Zirvesi’nin himayesinde bir Bölgesel İklim Zirvesi düzenlemeye karar verdik. BM, Kazakistan Cumhurbaşkanı’nın altını çizdi.

 

 

 

Konuşmasını özetleyen Kassym-Jomart Tokayev, iklim acil durumunun küresel bir tepki gerektiren küresel bir kriz olduğunu ve yalnızca kolektif eylem ve işbirliğinin iklim krizini çözmemize yardımcı olacağını söyledi.

 

 

 

 

Zirvede 40’tan fazla devletin liderleri, uluslararası ve bölgesel kuruluşların başkanları da konuşma yaptı.

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-vystupil-na-vsemirnom-klimaticheskom-sammite-v-dubae-1115035

 

 

 

REKLAM ALANI