Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

SİNEMA SEKTÖRÜNE 25 MİLYON LİRA DESTEK

SİNEMA SEKTÖRÜNE 25 MİLYON LİRA DESTEK
27.04.2021
A+
A-

SİNEMA SEKTÖRÜNE 25 MİLYON LİRA DESTEK

SİNEMA SEKTÖRÜNE 25 MİLYON LİRA DESTEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2021 yılında sinema sektörüne 26 proje için 25 milyon 50 bin lira daha destek sağladı.

Bu yılın üçüncü destekleme kurulunda İlk Uzun Metrajlı Kurgu Film Yapım, Uzun Metrajlı Sinema Film Yapım, Çekim Sonrası, Dağıtım ve Tanıtım ile Ortak Yapım türündeki 164 proje sinema sektör temsilcilerinden oluşan 8 kişilik destekleme kurulunca değerlendirildi.

Destekleme kurulunun toplantısında 7 “İlk Uzun Metrajlı Kurgu Film Yapım” projesine 5 milyon 250 bin lira, 16 “Uzun Metrajlı Sinema Film Yapım” projesine 18 milyon 600 bin lira, 1 “Çekim Sonrası” projesine 500 bin lira ve 2 “Ortak Yapım” projesine 700 bin lira destek sağlandı.

Usta Yönetmenlere Destek

Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleri kapsamında ilk filmini gerçekleştirecek yönetmen desteği ile bu yıl yine umut vadeden yedi yönetmenin ilk uzun metrajlı sinema filmlerini yapabilmelerine olanak sağlandı.

Berlin Film Festivali’nde “Altın Ayı” ödüllü usta yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun “Bağlılık Fikret” isimli yeni projesi ve “Kalandar Soğuğu” filmiyle Asya Pasifik Film Ödülleri ve Tokyo Film Festivali gibi dünyanın önde gelen festivallerinden ödüllerle dönen yönetmen Mustafa Kara’nın “Mevsimlerin Ardından” isimli yeni projesi 1 milyon 800 bin lira destek almaya hak kazandı.

Türk Sinemasını uluslararası alanda başarı ile temsil eden Tolga Karaçelik’in “Bir Seri Katil Hakkında Yazmaya Karar Veren Yazarın Sığ Hikayesi”, Tarık Aktaş’ın “Geceden Fecre Kadar”, Ferit Karahan’ın “Meteor Kanunları” Seyid Çolak’ın “Obruk” ile usta yönetmen Osman Sınav’ın edebiyatımızın önemli ismi Mustafa Kutlu’nun aynı isimli eserinden uyarlanan “Rüzgârlı Pazar” da desteklenen projeler arasında yer aldı.

Bakanlıktan Millî Mücadele Filmlerine Destek

“Kara Fatma” lakaplı millî mücadelenin kadın kahramanı Fatma Seher’in savaş yıllarında gösterdiği kahramanlıkları anlatan “Mahi-Üsteğmen Kara Fatma”, İstanbul’un düşman işgalinden kurtulmasını konu alan “Ya İstiklal Ya Ölüm” ile Anadolu’da Millî Mücadele’nin devam ettiği sırada İstiklal Marşımızın Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınışını ve Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmesi sürecini anlatan “Akif” filmi destek almaya hak kazanan filmler arasında yer aldı.

Animasyon Filmlere Destek Devam Ediyor

Kültür ve Turizm Bakanlığının son yıllarda verdiği desteklerle üretimi belirgin şekilde artan uzun metrajlı animasyon filmler büyük başarılara imza atmıştı.

Bu yıl desteklenen animasyon filmler, ilgiyle takip edilen “Bulmaca Kulesi” serisinin ikinci filmi ile “Cille” ve “Mutlu Oyuncak Dükkânı” oldu.

Ortak Yapımlara Destek

Farklı ülkelerden sinemacıları bir araya getirmesi, bilgi ve teknoloji aktarımı, yerel fon kaynaklarına erişim ve potansiyel pazarlar oluşturulması gibi sebeplerle sinema sektöründe oldukça önemli hale gelen ortak yapımlar da sinema kanununda yapılan değişiklikle desteklenmeye başlanmıştı.

Ortak Yapım Desteği türünde bu yıl Ukrayna ve Türkiye ortak yapımı “Klondike” ile Makedonya ve Türkiye ortak yapımı “Men Versus Flock” isimli projelere destek verildi.

“Men Versus Flock” filminin Türk ortak yapımcılığını daha önce Altın Palmiye ödüllü “Kış Uykusu” ile “Ahlat Ağacı” gibi filmlerin yapımcılığını da üstlenen Zeyno Film yaparken, “Klondike” filminin Türk ortak yapımcılığını ise “Omar ve Biz” filmi ile Varşova Film Festivali’nden ödülle dönen Mehmet Bahadır Er’in Protim Video Prodüksiyon şirketi üstlendi.

Belgesel Film Yapım Desteği türündeki başvurular, Mayıs ayında gerçekleştirilecek olan 2021 yılının dördüncü destekleme kurulunda değerlendirilecek.

Sinema Destekleme Kurulunun 2021-3 sayılı kararlarına Sinema Genel Müdürlüğünün https://sinema.ktb.gov.tr/TR-286725/2021-3-sayili-sinema-destekleme-kurulu-kararlari-acikla-.html adresinden ulaşılabiliyor.

Kaynak:https://basin.ktb.gov.tr/TR-286784/sinema-sektorune-25-milyon-lira-destek.html

REKLAM ALANI