Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Премиерът Кирил Петков: Балканите могат да се превърнат в най-бързо развиващия се регион

Премиерът Кирил Петков: Балканите могат да се превърнат в най-бързо развиващия се регион
29.03.2022
A+
A-

 

Премиерът Кирил Петков: Балканите могат да се превърнат в най-бързо развиващия се регион

Балканите имат потенциал да се превърнат в най-бързо развиващия се регион, заяви министър-председателят Кирил Петков след срещата си с премиерите на държави членки на НАТО от Югоизточна Европа. Петков подчерта, че в ситуация на война е от огромно значение страните на Балканите да имат координация, да работят за трансгранично сътрудничество, за икономическо сближаване и за синергия в отбранителните си способности. Министър-председателят акцентира върху свързаността по оста север – юг и Коридор номер 8, които са ключови не само за икономическото развитие, но и за мобилността в сферата на отбраната. Петков отбеляза също значението на енергийната независимост и съществената роля на втечнения газ и възобновяемите енергийни източници.

 

 

По отношение на тежката геополитическа ситуация, породена от войната в Украйна, българският министър-председател очерта няколко ключови момента – продоволствената сигурност на региона, нуждата от солидарност при справянето с бежанската вълна, както и готовността да се помогне за възстановяването на Украйна. Не на последно място, премиерът определи и битката с корупцията. Тя често се превръща в инструмент, който се използва от Руската федерация за влияние в региона.

 

Кирил Петков обяви, че днес с хуманитарен полет от Русия се завръщат 64 наши сънародници. Връща се включително посланикът ни в Руската федерация, като премиерът Петков изрази очакване същото да направят и от руска страна по отношение на техния посланик у нас.

 

Министър-председателят на Румъния Николае Чука отбеляза, че нахлуването на Русия в Украйна пряко засяга сигурността на Югоизточна Европа, затова сътрудничеството в региона е задължително.

 

Министър-председателят на Черна гора Здравко Кривокапич изрази благодарност към българския премиер за домакинството. Трябва да оставим миналото зад нас, да мислим за бъдещето, за развитието, както и за политиките, които ще осигурят по-добър стандарт за нашите граждани, каза още Кривокапич. Черногорският премиер специално отбеляза приноса на гражданите на Румъния и България, оказали помощ на многобройните мигранти, дошли от Украйна.

 

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заяви: „Тази война създаде нова реалност в живота ни във всичките му аспекти, най-вече по отношение на необходимостта да се координират усилията в производството на храни, доставките и производството на енергия, както и в сферата на отбраната“.

Видео

kaynak:https://www.gov.bg/bg/prestsentar/novini/premierat-kiril-petkov-balkanite-mogat-da-se-prevarnat-v-nay-barzo-razvivashtiya-se-region

 

REKLAM ALANI